Korte pleidooien

Sympathisanten van filosofie in het onderwijs klimmen regelmatig in de pen om een breder publiek bewust te maken van de waarde van het filosoferen met kinderen en jongeren. Op deze pagina vindt u een kleine verzameling.

Kristof Van Rossem

In dit interview in Maatschappij en Politiek (een blad voor leerkrachten maatschappijleer) legt Kristof Van Rossem uit wat de meerwaarde van het filosofisch gesprek kan zijn. 

Nick de Clippel

In deze zeer korte, maar krachtige opiniebijdrage pleit Nick de Clippel voor filosofie in het secundair onderwijs.

Herman Lodewyckx

Herman Lodewyckx, ondervoorzitter van VEFO, richt zich in een open brief tot pas afgestudeerde filosofen met zijn pleidooi voor meer filosofieonderwijs.

Peter Visser en Willy Poppelmonde

Willy Poppelmonde en Peter Visser, respectievelijk voorzitter en coördinator van VEFO, beschrijven hoe Vlaanderen achterloopt op het vlak van filosofieonderwijs. Het goede nieuws is dat ze alles in huis heeft om die achterstand in een voorsprong om te buigen. 

Emma Moormann

Filosoferen met kinderen bevordert de ontwikkeling van de rationele capaciteiten van kinderen. Emma Moormann betoogt in dit essay dat het daarom een geschikte bezigheid is om kinderen voor te bereiden op een kritische houding tegenover ongegronde of arbitraire autoriteit. 

Griet Galle

Met dit opiniestuk levert actief VEFO-lid Griet Galle een bijdrage aan het eindtermendebat. Ze stelt dat jongeren met filosofische vaardigheden tolerante en empathische volwassenen kunnen worden.

Eva Rousselle

In dit interview vertelt filosofe Eva Rousselle over zingeving en filosofie. “Ik geloof dat je ook een kennis kunt hebben in het handelen zelf.” 

An Mortelmans

An Mortelmans legt in dit artikel uit hoe een filosofisch café werkt – en hoe het een methode is om samen te denken. 

Aaron Burden Pen