Vertoningen Young Plato in België

De film Young Plato, een schitterende documentaire waarin filosofie op school centraal staat, komt begin oktober in Belgische zalen. Een aanrader voor formaat voor elke liefhebber van filosoferen met kinderen! 

Young Plato Website

Young Plato is een observerende documentaire die zich afspeelt in Ardoyne, een post-conflictgebied in Belfast, waar een gemarginaliseerde arbeidersgemeenschap al generaties lang getroffen wordt door armoede, drugs en geweld. Deze film schetst de droom van schoolhoofd Kevin McArevey en zijn toegewijde, visionaire team. Ze laat zien hoe kritisch denken en persoonlijke zorg, kinderen in staat stelt en aanmoedigt om verder te kijken dan de grenzen en beperkingen van hun eigen gemeenschap. De film laat zien hoe filosofie hen aanmoedigt om de mythes van oorlog en geweld in vraag te stellen, en om de verhalen die hun ouders, leeftijdsgenoten en gemeenschap hen opleggen soms in vraag te stellen.

Bekijk hier de trailer van de film!

Vertoningen en nabesprekingen

De film komt begin oktober in de Belgische zalen. Enkele vertoningen worden omkaderd door een nabespreking, socratisch gesprek of filosofisch café waarin de methodes van in de film worden omgezet in de praktijk. In de meeste gevallen gaat een filosoof na de film in gesprek met de kijkers over een filosofische vraag, veelal een die wordt aangebracht door de participanten zelf. In zo'n gesprek krijg je voeling met filosofie, leer je luisteren naar andermans standpunt, je wordt getriggerd om kritisch na te denken en argumenten te formuleren. De methodes die je aangereikt krijgt, kan je meenemen naar de klas, de eettafel of vergaderzaal. Elke omkadering is anders dus lees de informatie op de site van de cinemazaal om op de hoogte te blijven. 

Alle updates in verband met vertoningen en de omkaderingen vind je op de facebookpagina van Clin d'oeil films en op de website van de cinemazalen. Hieronder geven we alvast een overzicht.

Locatie

Screening data

Omkadering

Sphinx Gent (Open Cinema)

01/10/2022 17u30 

Omkadering georganiseerd door Avansa Gent

Nader te bepalen screening data in het reguliere programma

The Roxy Theatre Beringen (Open Cinema)

04/10/2022 

Met filocafé achteraf

Nader te bepalen screening data in het reguliere programma

De Cinema Antwerpen

05/10/2022 20u15 12/10/2022 20u30 19/10/2022 20u15 26/10/2022 20u30

5 okt met filocafé achteraf, begeleid door Martha Claeys

Cinema Cameo Sint-Truiden

12/10/2022 18u00

Omkadering door Filosofieschool Doen Deken! 

Cinema Lumière Brugge (Docfest Brugge)

16/11/2022 17u00 

Gevolgd door filocafé met Inge Duytschaever en Tine Van Dycke

Liers Cultureel Centrum

25/11/2022

Cinema Lumière Mechelen

6/12/2022

Omkadering georganiseerd door Eef Cornelissen ism het Wij-Zij netwerk

Buda Kortrijk

Nader te bepalen 

Cinema ZED Leuven

Nader te bepalen 

Met filocafé achteraf, begeleid door Sandra Aerts

Cinema ZED Hasselt

Nader te bepalen 

Met filocafé achteraf, begeleid door Genk Denkt