Reflectienamiddag filoSOfie

Op zaterdag 30 maart 2019 organiseert de opleiding wijsbegeerte van de UAntwerpen i.s.m. VEFO een reflectienamiddag over filosofie in het secundair onderwijs.

Uil Reflectiedag Ua

Verschillende betrokkenen gaan met elkaar in debat over het hoe en waarom van filosoferen in de klas en het vak filosofie op school.

Centraal in dat debat staat het vraagstuk van ‘de taak van de filosofie’. Welke rol kan filosofie spelen in het onderwijs in een steeds diversere samenleving? Wat is de meerwaarde van filosofische kennis en reflectie? Uit welke filosofische bronnen putten we om jongeren vandaag filosofisch te vormen? Hoe kan eigentijds filosofieonderwijs ertoe bijdragen om te antwoorden op de ecologische, maatschappelijke en geopolitieke uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen universitaire opleidingen doen om de banden met de scholen in stad en regio aan te halen en jongeren warm te maken voor een studie wijsbegeerte?

Leraren en leraren in spe, directieleden, lectoren, docenten en studenten – allen met een hart voor filosofie en met de voeten in de onderwijspraktijk – vertellen wat zij zien als de taak van eigentijds filosofieonderwijs.

Werk je als leraar en zet je in op filosofie en filosoferen binnen jouw klas, of zou je daar meer over willen weten? Studeer je filosofie en zou je graag voor de klas willen gaan staan? Geloof je (als leerling, ouder, navormer, inspecteur, beleidsverantwoordelijke,...) in de meerwaarde van filosofische reflectie in het secundair onderwijs? Dan zijn ook jouw inbreng en luisterend oor van harte welkom!

Voor wie? Voor al wie wil nadenken over de rol van filosofie in het secundair onderwijs

Wanneer? zaterdag 30 maart 2019 (14.00-17.00 uur)

Locatie: De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Inschrijving: de activiteit is gratis, maar registreren is verplicht via de inschrijvingstool.

Ook vorig jaar organiseerde VEFO een evenement over filosofie in het secundair onderwijs, toen in samenwerking met het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hier ziet u een kort videoverslag van deze studiedag.