Marx komt naar het theater

2018 is het 200ste geboortejaar van Karl Marx. Om daarbij stil te staan, schreef theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt de theatermonoloog MARX, gespeeld door Johan Heldenbergh (“The Broken Circle Breakdown”, “De Helaasheid der dingen”, “The Zookeeper’s Wife”). 


Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

In de theatermonoloog MARX kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

Marx is ook een interessante filosoof om te bestuderen in filosofielessen in het secundair onderwijs. Uiteraard kunnen leerlingen door zijn ideeën een beter beeld krijgen van de achtergrond van socialistische politieke stromingen. Daarnaast zijn Marx’ filosofische reflecties over de grondslagen van de economie interessant voor leerlingen met economische interesses. Marx’ interdisciplinariteit maakt hem een dankbaar onderwerp voor filosofieleraren die jongeren willen vormen tot breed ontwikkelde personen.    

Meer leren over Marx, eventueel om die kennis later door te geven aan uw leerlingen? Speeldata en meer informatie over MARX vindt u hier

Ten slotte maakte het Nederlandse TV-programma Durf te Denken een leuk filmpje over Marx om uw kennis op te frissen. Ook zeer geschikt om in de klas te gebruiken!