Gratis lessenpakket burgerschapsvorming over COVID-19 van UCSIA

UCSIA creëerde een lessenpakket burgerschapsvorming voor leerlingen in het 5e en 6e jaar van het secundair onderwijs in Nederland en België. De lessen zijn gratis te downloaden.

Is de coronacrisis een keerpunt voor mens en samenleving? Kan dat keerpunt in sommige opzichten ook een terugkeerpunt zijn, naar fundamentele waarden en verhalen die we te lang uit het oog verloren? UCSIA (het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen) gelooft dat een wereld na corona holistisch bekeken moet worden. Niet alleen de wetenschappelijke stem doet ertoe: ook filosofische, geestelijke, economische, psychologische, sociologische, politieke, juridische, linguïstische, filosofische… perspectieven zijn essentieel. Het lessenpakket benadrukt het belang van verschillende maatschappelijke perspectieven op de coronacrisis

Met deze lessen burgerschap wil UCSIA  bijdragen tot brede solidariteit. Brede vormen van solidariteit zijn meer dan ooit nodig. De inzet voor mensen die je niet kent, mensen voor wie je niet eens empathie voelt, vreemden. De lessen zetten daarom sterk in op interdisciplinaire kennis en burgerschapsattituden en -vaardigheden.

UCSIA wil met dit lessenpakket bijdragen aan de van leerlingen in het 5de en 6de jaar van het secundair onderwijs in Nederland en België. De meeste lessen zijn geschikt voor het aso en tso – of het vwo en de havo. Met aanpassingen zijn ze ook zeker bruikbaar in het bso. Per les staat aangegeven bij welke vakken de lesinhoud past. De lessen kunnen gerust naar uw klas gevormd worden. U kan de lessen allemaal geven, of u pikt er eentje uit; u kan ze op volgorde geven of gehusseld. Mix ‘n match, wat past bij uw leerlingen.

U kunt de lessen hier downloaden

De inhoud van deze lessen is geïnspireerd door de gratis online U-turnlezingenreeks in het najaar 2020.  

Ucsiacovid